Monday, September 10, 2007

Başkent Madrid

İspanya'nın başkenti ve en büyük şehridir(nüfusu 3,228,359). Yeni Kastilya'da aynı adı taşıyan idari, bölgenin merkezidir. İber yarımadasının merkezi bölümünde yer alır. Madrid halkı kendilerini Madrileños olarak isimlendirir. Sierra de Guadarrama eteklerinde, Tejo ırmağının bir kolu olan Manzanares'in sol yakasında kurulmuştur. Madrid, İspanya'nın en önemli kültür merkezidir. Issız ve geniş bir istep bölgesinde bulunur. Yükseltisi 630 m.'dir.

Madrid, dünya üzerindeki en büyük 100 şirketten 3'ünün ana merkezinin bulunduğu, bunun yanısıra pekçok İspanyol şirketine ev sahipliği yapan İspanya'nın en önemli finansal merkezidir. Madrid, X. yüzyılda küçük bir köydü (Magerit). 1083 yılında Kral Alfonso VI., bu küçük yerleşme merkeziyle ilgilendi. Bu tarihten sonra Madrid gittikçe gelişmeye başladı.«Cortes» XIV. yüzyıl boyunca üç kez burada toplandı. Tahta geçen krallar uzun bir süre «Alcazar» da oturdular. Bu süre içinde Madrid kale ve surlarla çevrildi. Hızla gelişerek dünyanın sayılı şehirleri arasına giren Madrid, 1561 yılında İspanya'nın başkenti oldu. XIX. yüzyılın ikinci yarısında ve XX. yüzyılın ilk on yılında şehir önemli ölçüde değişikliklere uğradı. Metro, geniş yollar, büyük kamu ve özel teşebbüs kuruluşları şehrin görünüşünü oldukça değiştirdi. Madrid bu yeni eserlerle anıtsal bir görünüş kazandı, fakat imar hareketleri şehrin özelliğini teşkil eden eski mahallelerin ortadan kalkması sonucunu doğurdu.

Şehir hayatının en canlı olduğu yer hala ünlü Puerta del Sol alanıdır. Burası toplu yerleşme merkezlerinden gelen yolların kavşak noktasıdır. İspanya kralının ikametgahını ve parlamentoyu barındıran Madrid, İspanya'nın politik merkezi konumundadır. Şehirdeki park ve bahçeler arasında en önemlileri Buen Retiro, Hotanik Bahçesi ve Parque del Oeste'dir. Madrid, eski eserler bakımından çok zengindir. Örneğin San Isidro el Real (1626 - 1661) ve San Francisco el Grande (1776-1785) kiliseleri, Palacio de Oriente önemli yapılardır. Prado Müzesi dünyanın en önemli müzelerindendir.

Dünyanın sayılı sanat eserlerinden oluşmuş bir koleksiyona sahiptir. Almeria Müzesindeyse zengin bir sihlh koleksiyonu yer alır. Arkeoloji Müzesi, Modern Sanatlar Müzesi ve Silah Müzesi şehrin görülmeye değer eserleri arasındadır. Madrid, yılından beri bir üniversite merkezidir. Ulusal Kütüphanesi zengindir. Madrid'de endüstri faaliyetleri öteden beri gelişmiş durumdadır. Halıcılık, porselencilik ve kuyumculuk oldukça eski endüstri kuruluşlarıdır. Bugün özellikle besin maddeleri, dokuma ve metalurji kolları önemlidir. Birçok ulaşım yollarının birleştiği önemli bir kavşak durumunda bulunan Madrid bu elverişli konumu sayesinde ticaret alanında da önemli bir merkezdir.

1975 yılında başlayan demokratikleşme ve Avrupa Birliği'ne entegre olma süreciyle birlikte Madrid son yıllarda dünya çapında yükselen finans piyasasıyla Avrupa'nın önemli metropollerinden biri olmuştur.

No comments: